Ervaringen van de Rehobothschool in Veenendaal


 We hebben met elkaar onze koers bepaald voor de komende jaren!


Soms ben je op school gewoon elke dag heel hard aan het werk. Je maakt met elkaar goed onderwijs. Er zijn geen echte bijzonderheden. Je beweegt mee met de ontwikkelingen, je traint en coacht, je vernieuwt en verandert, gewoon zoals alle anderen dat ook doen. Tenminste, dat denk je. Maar soms ontdek je ineens dat dat gewoon niet voldoende is.

 

Je merkt dat het moeilijk is om steeds te kiezen uit alles wat aangeboden wordt. Dat het belangrijk is om op te blijven vallen in het veranderende landschap van de verschillende scholen. Dat ouders zomaar ineens een keuze maken voor de school een eindje verderop. Zo was het ook bij ons. Wij waren daardoor echt even de kluts kwijt. Er kwamen minder leerlingen. Er vertrokken leerlingen. Dat is demotiverend. Hoe gaan we daarmee om? Doen we de verkeerde dingen of zijn we niet vernieuwend genoeg?

 

We moesten met elkaar op zoek naar onze eigen identiteit. Een groot team van 45 mensen, een school met meer dan 500 leerlingen. We waren een groot zeeschip dat op zoek was naar de juiste koers. We hadden keihard hulp nodig bij het navigeren op de koers naar de toekomst. En toen kwamen we in contact met Jan van der Wal van Markanta.

 

Met de mensen van Markanta aan boord hebben we de goede koers weer gevonden. Het was hun begeleiding die ons hielp om zelf keuzes te maken. Zij nemen op geen moment zelf het roer in handen, maar zij ondersteunen de bemanning, op een heel professionele wijze, bij het kiezen van de juiste koers. Wij hebben gekozen voor het profiel van de Toekomstgerichte School. In de komende jaren richten we met elkaar de school en het onderwijs zo in, dat we dat leerling profiel kunnen waarmaken.


We zijn weer gewoon elke dag lekker aan het werk. We maken goed onderwijs en er zijn ook nu weer veel gewone dingen, maar…

 

We zijn niet meer onzeker over wat we doen. We zijn in staat om onze keuzes nu beargumenteerd te maken en dat geeft rust en ruimte. We hebben samen koers bepaald.


Bas van Kooten

Directeur Rehobothschool Veenendaal


Schoolprofilering als uitdagende trektocht. Lees verder...

 

Nieuws


Het Nieuwe Werken bij de overheid

De essentie van HNW is intern ondenemerschap.

lees verder

KOERS BEPALEN IN HET BASISONDERWIJS (SCHOOLPROFILERING)

Ervaringen van de Rehobothschool in Veenendaal

lees verder

Markanta in 3 minuten

Markanta
management BV
Buissteeg 15
6704 AG Wageningen